به گزارش «اخبار خودرو»،شرایط این روزهای بازار خودرو بههیچ عنوان قابل وصف نیست. بازاری که در چند ماه اخیر بهدلیل شرایط نامساعد اقتصادی و بیثباتی در بازارهای مالی هر روزه با رشد چشمگیر بها مواجه میشود. تا جایی که این مساله به خودی خود منجر به آن شده است که خریدار و فروشنده خودرو، هر دو از این بازار عقبنشینی کنند تا حداقل کسی درچنین شرایط سختی از خرید و فروش خودرو متضرر نشود. بازار شب عید امسال کاملا متفاوت با سالهای گذشته است. بازاری که نهتنها کسی برای بهروز کردن خودرو خود اقدام نمیکند، بلکه بیشتر مشاغل بازار بهدلیل بیثباتی موجود با رکود شدید همراه هستند. درشرایط فعلی بازار خودرو که هیچ فروشندهای بهای خودرو خود را اعلام نمیکند و تلاش میکند تا میشود از فروش آن خودداری کند، اگر هم کسی مجبور بهفروش خودرویش شود و بهاصطلاح پوللازم باشد، قیمت خودرو را براساس همان نرخهای قبلی که ظرف چند روز گذشته در بازار مطرح شده، اعلام میکند و قیمتهای فرضی را که در بازار خودرو بهواسطه بیثباتی نرخ ارز اعلام میشود، دنبال نمیکند.
یک کارشناس بازار درشرایط فعلی میگوید: «ما معتقدیم با واردات خودرو فشار روی خودروسازان داخلی نیز کاهش خواهد یافت؛ اما باید در نظر داشت که در این حوزه نیز دولت نباید نقش مرکزی داشته باشد. شرکتهایی باید در این حوزه فعال شوند و سپس متعهد شوند که از تحویل خودرو تا خدمات پس از فروش را بهمشتریان خود ارائه دهند.» این کارشناس بازار درباره آزادسازی قیمت خودرو و شرایط قشر کم درآمد جامعه هم گفت: «امروز حتی در کشورهایی که تورم کمتری دارند نیز وام و تسهیلات لیزینگی خودرو بسیار پرمشتری و فراوان است. در کشورهای حاشیه خلیجفارس لیزینگ خودرو با سود 3 درصدی لحاظ میشود. ما نیز در دورههای مختلف تجربه فروش اقساطی و لیزینگی خودرو را داشتهایم و درهمین چارچوب میتوان انتظار داشت که تسهیلاتی بهاقشار کمدرآمد پرداخت شود.»
از طرفی این کارشناس درباره قیمتگذاری دستوری بهدو پیششرط اشاره کرد و گفت: «نخستین موضوع بحث خروج دولت از بنگاهداری در حوزه خودرو است. درواقع بهترین سیاست در این حوزه، غیر دولتی کردن خودروسازیهای بزرگ است تا آنها بتوانند براساس شرایط خود و واقعیتهای بازار برای محصولاتشان برنامهریزی کنند. درچنین فضایی بنگاه خودروسازی بهحداکثر بازدهی میرسد و دولت با مالیاتی که از این بخش میگیرد، میتواند درآمد خوبی را نیز کسب کند. از طرفی ارزیابیها نشان میدهد درحال حاضر ظرفیت تولید 2 میلیون دستگاه خودرو در سال وجود دارد؛ اما ما در این سالها نتوانستهایم تمام این توان را فعال کنیم؛ زیرا شرکتهای خودروساز با زیاندهی مواجه شدهاند. درصورتی که قیمتها با اتکا بهبازار تعیین شوند و خودروسازان بتوانند براساس واقعیتها محصولات خود را عرضه کنند، هم تولید بهحداکثر خواهد رسید و هم دست دلالانی که خودرو را با قیمت پایینتر میخرند و در بازار با سود گزاف میفروشند، بسته خواهد شد.» البته عرضه خودرو در بورس هم همچنان ادامه خواهد داشت. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار روز گذشته درباره وضعیت عرضه خودرو در بورس کالا گفت: «عرضه خودرو در بورس کالا براساس مصوبه شورایعالی بورس ادامه مییابد؛ البته در کمیسیون تلفیق نیز پیشنهادی مطرح شده مبنی بر اینکه تمام خودروها با رعایت ترتیباتی در بورس کالا عرضه شوند که این مصوبه باید رأی صحن مجلس را نیز دریافت کند.»
کد خبر: 243849
تاریخ انتشار: ۸ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۹:۰۳
- خبرنگار: احسان ناصر بابلی
- چاپ

شرایط این روزهای بازار خودرو بههیچ عنوان قابل وصف نیست. بازاری که در چند ماه اخیر بهدلیل شرایط نامساعد اقتصادی و بیثباتی در بازارهای مالی هر روزه با رشد چشمگیر بها مواجه میشود.